Nainen lepää silmät kiinni riippukeinussa

tinnitus

Tinnitus on korvien ja keskushermoston kuulojärjestelmien sairauksiin ja häiriöihin liittyvä kuulo-oire. Tinnitus koetaan usein korvien soimisena, vinkumisena, kohinana tai säröisenä äänenä. Lähes jokaisella korvat soivat satunnaisesti esimerkiksi melulle altistumisen jälkeen, mutta se yleensä menee ohi itsestään. Kun tinnitus on jatkuvaa, se alkaa häiritä elämää ja normaalia kuulemista. Tällöin on hyvä selvittää sen takana olevat syyt.

Alkuun tinnituksen hoidon kanssa

  • Kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle, joko terveyskeskukseen tai yksityiselle lääkäriasemalle, jotta tinnituksen taustalla olevat mahdolliset fyysiseet syyt saadaan selvitettyä.
  • Kuulohansaan voit tulla jos olet kiinnostunut tinnituksen hoitamisesta poisoppimisen ja tinnitusnoiserin avulla. Meillä onnistuu myös audionomin tekemät kuulontutkimukset ja meillä on laaja valikoima tinnitusnoiserin sisältäviä kojeita.

Olethan yhteydessä, jos sinulla on jotain kysyttävää tai haluat varata ajan kuulontutkimuksiin tai tinnitusnoiserin sovittamiseen.

tinnituksen syyt

Aluksi on tärkeää selvittää, löytyykö tinnituksen taustalta jokin sairaus. Tinnitusta voi aiheuttaa jokin välikorvan sairaus tai joissain harvoissa tapauksissa kasvain, joka häiritsee kuulohermon normaalia toimintaa. Kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle, joko julkiselle tai yksityiselle puolelle. Useimmiten tinnitukseen ei kuitenkaan löydy suoranaista fyysistä syytä, jota voitaisiin hoitaa.

Tinnitus ei ole sairaus vaan se on oire. Siksi on tärkeää hoitaa tinnituksen syitä, jos sellainen löytyy. Monen muun syyn ohella melu ja stressi ovat kaksi yleisintä syytä tinnitukseen.

tinnituksen hoito

Tinnituksen hoito on haasteellista eikä yhtä kaikille sopivaa hoitoa ole. Tinnituksen hoidossa tärkeintä on pitkäjänteisyys, jotta löydät hoidon josta sinulle on apua.

Joillekin helpotusta tinnitukseen tuo mieliala- , nukahtamis- tai unilääkkeet. Mahdollisesta lääkityksestä voit keskustella lääkärisi kanssa. Tinnitusta voidaan myös helpottaa fysioterapialla, akupunktiolla tai äänihoidolla.

Yleisesti koko elämäntilanteen kartoitus, ääniympäristön rikastaminen ja melualtistuksen välttäminen ovat keinoja tinnituksen hoitoon. Usein stressi, väsymys ja epäsäännölliset elämäntavat pahentavat tinnitusta. Miellyttävän ääniympäristön luominen ja hiljaisuuden välttäminen auttaa monia.

Tinnituksesta poisoppiminen on hoito, josta monet kokevat saavansa apua. Pyrkimyksenä ei ole poistaa itse tinnitusta, vaan pyritään siihen, että elimistö ei enää reagoi tinnitukseen. Tinnituksesta poisoppimisessa opetellaan kuuntelemaan normaaleja elämän ääniä ohi tinnituksen ja sammuttamaan kehon reaktio tinnitukseen. Tässä apuna toimivat tinnitusnoiserit, kuulokojeet ja niiden yhdistelmät.

teknologialla apua tinnitukseen

Tinnitusnoiseria käytetään tinnituksesta poisoppimisessa. Noiseri tuottaa miellyttävän kuuloista kohinaa, jolloin voi opetella kuuntelemaan kohinaa tinnituksen ohi. Tarkoituksena on, että aivot eivät enää reagoi tinnitukseen.

Lähes kaikissa Hansatonin ja Starkeyn kuulokojeissa on tinnistusohjelma, jonka avulla tinnituksen kuulemisesta voi oppia pois. Kuulokoje toimii tinnitusnoiserina toistaen miellyttävän kuuloista kohinaa. Ohjelmaa voi käyttää silloin, kun on hiljaisia hetkiä, joissa muiden äänien puute korostaa tinnitusta. Muissa tilanteissa kuulokoje vahvistaa normaalin elämän ääniä, jolloin tinnitus jää taka-alalle. Jos kuulo ei ole heikentynyt, laitetta voi käyttää myös pelkkänä tinnitusnoiserina.

Nainen istuu rennosti ulkoilmassa

tinnituksen ja kuulonaleneman yhteys

Tinnitus ei itsessään johda kuulon heikkenemiseen, kuulovaurioon tai kuurouteen. Usein se kuitenkin liittyy kuulonalenemaan, joka saattaa voimistaa tinnitusta. Kuulon heikentyessä muiden äänien kuuleminen heikentyy, mutta tinnitus ei vaimene samaan tapaan. Se kuuluu entistä voimakkaammin kun muu ääniympäristö hiljenee. Tästä syystä kuulontutkimus on tärkeä osa tinnituksen syiden selvittämisessä.