kojeenkäyttäjälle

kuulokojeiden käyttö

Kuulokojeiden käyttö on parhaimmillaan vaivatonta ja helpottaa elämääsi. Kojeet kuitenkin vaativat pientä päivittäistä hoitoa ja puhdistusta, jotta ne toimisivat parhaalla mahdollisella tavalla. Säännöllinen omatoiminen hoito ja ammattilaisen tekemä huolto lisäävät myös kojeiden käyttöikää.

kuulokojeiden hoito ja puhdistus

Kuulokojeita kannattaa hoitaa ja puhdistaa päivittäin. Puhdistamisesta kannattaa tehdä esimerkiksi iltarutiini, jotta sen muistaa tehdä joka päivä. Puhdistuksen lisäksi kuulokoje tulee pitää kuivana. 

Kuulokojeiden hoito-ohjeet vaihtelevat tyypeittäin. Ohessa on kerrottu eri kojetyyppien mukaiset päivittäiset puhdistustoimet. Voit myös tarkistaa ne kojeesi käyttöohjeista.

päivittäinen puhdistus

Yksilöllinen kuulokoje pyyhitään päivittäin pehmeällä liinalla tai erityisellä puhdistusliinalla. Kuulokojetta ei saa laittaa veteen tai puhdistusnesteeseen. Kuulokojeen mukana olet saanut pienen puhdistusharjan, jolla kuulokojeesta harjataan kuivunut korvavaha pois. Harjan päässä on pieni lenkki, jolla vaha poistetaan varovasti kojeen ääniaukosta ulospäin. Älä työnnä mitään instrumenttia kojeen sisälle, sillä se voi rikkoa kojeen kuulokeputken tai työntää vahatukosta syvemmälle rikkoen kuulokkeen.  Jos koje on päässyt tukkeutumaan, toimita se ammattilaisen puhdistettavaksi. Mikäli kojeeseesi on asennettu erityinen vahasuoja, tulee se vaihtaa säännöllisin väliajoin. Vahasuoja on verkko, joka sijaitsee kuulokeputken päässä. Vahasuojia on monenlaisia, joten varmista kuulokojeesi käyttöohjeesta tai kuuloasiantuntijaltasi, minkälaiset vahasuojat sopivat kojeeseesi.

Korvantauskoje eli BTE-koje, joka on sovitettu korvakappaleen kanssa vaatii hoitoa kojeen, korvakappaleen ja niitä yhdistävän väliletkun osalta. Kuulekoje pyyhitään päivittäin puhtaaksi pehmeällä liinalla tai erityisellä puhdistusliinalla.  Kojetta ei saa pestä tai liottaa vedessä tai muussa nesteessä. 

Kojeen ja korvakappaleen välinen letku tulee olla pehmeä ja notkea. Vaihda letku, kun se alkaa olla jäykkä tai kellastunut. Korvakappaleen puhdistusta varten se tulee irrottaa kojeesta. Voit pestä pelkän korvakappaleen (ei kojetta) juoksevan veden alla tai mieluummin laittaa sen erityiseen puhdistusnesteeseen, jotta korvavaha, ihon tali ja rasva saadaan pois. Erittäin tärkeää on saada lika ja tukkeumat pois ääniaukosta. Pesun jälkeen korvakappale kuivataan hyvin ennen sen liittämistä takaisin kojeeseen. Muistathan puhaltaa vesihelmet pois ääniaukosta ilmapumpun avulla.

Kuuloke korvakäytävässä -kojeessa eli RIC-kojeessa puhdistusta ja hoitoa vaatii itse koje ja korvakäytävässä olevan kuulokkeen tippi. Pyyhi kuulokoje pehmeällä liinalla tai erityisellä puhdistusliinalla. Vaihda kuulokkeen päässä oleva silikoninen tippi kun se on likaantunut.

Nainen nauraa iloisesti keittiössä

Ostaessasi kuulokojeet meiltä, voit myös saada Käyttöturva-palvelun kojepakettiisi. Käyttöturva-asiakkaana saat kojetarvikkeet ja huollot ilmaiseksi. 

kuulokojeen kuivaus

Kaikki kuulokojeet on pidettävä kuivana. Koje tulee ottaa pois suihkun, saunomisen ja uimisen ajaksi. Suojaa kojeesi myös sateelta. Jos koje kuitenkin pääsee kostumaan, se tulee välittömästi kuivata kuivaustableteilla tai kuulokojeiden kuivaamiseen tarkoitetulla kuivauslaitteella. Älä koskaa käytä esimerkiksi hiustenkuivaajaa kojeen kuivaamiseen, koska korkeat lämpötilat vaurioittavat kojetta.

Kuulokoje voi myös imeä kosteutta korvakäytävästä, joten on suositeltavaa käyttää kuivaustabletteja tai -laitetta säännöllisesti. Kosteus aiheuttaa kojeessa hapettumista, joka lyhentää kojeen käyttöikää. Mikäli epäilet kojeesi kostuneen, eikä sinulla ole kuivauslaitetta kotona, suosittelemme tuomaan kojeen huoltoon mahdollisimman pikaisesti.

Päivittäiseen puhdistukseen ja hoitoon tarvittavia kuulokojetarvikkeita voit tilata suoraan kotiisi verkkokaupastamme.

kuulokojeiden tarvikkeet

On joitakin tarvikkeita, joita tarvitset kuulokojetta käyttäessäsi ja joilla saat puhdistettua kuulokojeesi helposti. Tarvittavat tarvikkeet vaihtelevat kuulokojetyypin mukaan. Voi tarkistaa kuulokojeeseesi sopivat tarvikkeet käyttöohjeesta tai kuuloasiantuntijaltasi.

Hadeo kuivayslaite valkoinen

HADEO-kuivauslaiteella saat pidettyä kojeet kuivana. Vaihtoehtoisesti voit käyttää kuivaustabletteja.

HADEO-puhdistusliinoilla saat puhdistettua kuulokojeen pinnan helposti. Sopii kaikkien kojetyyppien kojeen ulkopinnan pyyhkimiseen.

HADEO-puhdistusneste sopii korvakappaleen (BTE-kojeissa) puhdistamiseen. Vaihtoehtoisesti voit käyttää puhdistustabletteja.

HADEO ilmapumpulla kuivataan korvakappaleen (BTE-kojeissa) ääniaukko sen puhdistamisen jälkeen.

HADEO-paristoja löytyy neljässä eri koossa: 10 (keltainen), 13 (oranssi), 312 (ruskea) ja 675 (sininen).

kuulokojeiden huolto

Useat ongelmat kuulokojeen kanssa ratkeavat joko omatoimisilla puhdistus- tai hoitotoimilla.  Joissakin tilanteissa kuulokoje kuitenkin vaatii ammattilaisen huoltoa. Oheisesta taulukosta voit katsoa ratkaisuja yleisimpiin vikoihin. Jos ongelma ei ratkea näillä ohjeilla, olethan yhteydessä meihin tai omaan kuuloasiantuntijaasi.

Kuulokoje kannattaa huollattaa kerran vuodessa, vaikka varsinaista vikaa ei olisi. Asiantuntevan kuulokojeteknikon tekemä huolto ylläpitää kojeen kuntoa ja pidentää käyttöikää. Huollamme liikkeessämme Hansatonin ja Starkeyn kuulokojeita.

Kuulokojeiden käyttöohjeet

Starkey

Hansaton