kolme sukupolvea perhettä yhdessä sohvalla

Heikentynyt kuulo

Kuulo heikkenee usein vähitellen ja huomaamatta, koska sopeudumme hitaasti muuttuvaan tilanteeseen. Usein heikentyneen kuulon huomaa läheinen, joka huomauttaa asiasta. Heikentynyt kuulo ei vaikuta ainoastaan sinuun itseesi, vaan sillä on vaikutus myös läheisiisi. 

Onko kuuloni heikentynyt?

syitä Kuulon heikentymiseen

Useimmiten kuulon heikentyminen johtuu ikääntymisestä tai melualtistuksesta. Joissakin tapauksissa taustalla voi olla jokin sairaus.  Kuulontutkimuksen tekevä audionomi osaa ohjata sinut tarvittaessa korvalääkärin tutkimuksiin, mikäli hän huomaa kuulokäyrästäsi viitteitä sairaudesta. Ikähuonokuuloisuus ja meluvaurio ovat pysyviä, eli niihin ei ole kuuloa korjaavia hoitokeinoja.

Huonokuuloisuus voi hiipiä hitaasti. Aivot tottuvat hiljentyvään maailmaan, ja siihen, että tiettyjä ääniä ja taajuuksia ei enää kuulu. Aivomme tarvitsevat ärsykkeitä ylläpitääkseen taitoa kuulla, ja jos ärsykkeitä tietyiltä taajuusalueilta ei tule, rapistuu aivojen taito ja mahdollisuus ymmärtää ääntä kyseisiltä alueilta. Parantamalla kuulemista kuulokojeen avulla voidaan ylläpitää kuulohermon toimintaa ja aivojen kykyä vastaanottaa ääniärsykkeitä. Kuulokojeella on mahdollista tuoda takaisin äänet, jotka luulit jo kauan sitten kadottaneesi.