ETUSIVULLE

 

TUOTTEET

Kuulokojeet
Arjen apuvälineet
Tinnitusnoiserit
Kuulonsuojaus
Korvakappaleet
 

PALVELUT

Kuulontutkimukset
Kuulokojeen hankinta
Kuulokojehuolto

KUULO JA KUULOVAURIOT

 

MYYMÄLÄ

VERKKOKAUPPA

 

HINNASTO

YHTEYSTIEDOT

 

 

Mitä tinnitus on?

Tinnitus on korvien ja keskushermoston kuulojärjestelmien sairauksiin ja häiriöihin liittyvä kuulo-oire. Tinnitus koetaan usein korvien soimisena, vinkumisena, kohinana tai säröisenä äänenä. Lähes jokaisella, tervekuuloisellakin ihmisellä, korvat soivat satunnaisesti ja se voi liittyä esimerkiksi kovaan melualtistukseen. Korvien soiminen menee kuitenkin yleensä ohi eikä tinnituksesta ole pitkäaikaista haittaa. Kun tinnitus on jatkuvaa, se alkaa häiritä elämää ja normaalia kuulemista, on sen takana olevat syyt selvitettävä. 

Tinnitukseen liittyy usein ääniyliherkkyys sekä äänen vääristyminen tai säröytyminen. Voidaan sanoa, että sekä tinnituksen oireet että syyt voivat olla hyvin moninaiset ja siksi tinnituksen hoito on hyvin yksilöllistä. Valitettavasti tinnitukseen ei ole olemassa yksiselitteistä tai helppoa hoitoa.

 

Kuinka tinnitusta hoidetaan?

Tinnituksen hoito on haasteellista eikä yleispätevää hoitoa tinnitukseen ole. Toiset kokevat saavansa avun jostain, joka taas toisilla ei tunnu auttavan lainkaan. Tinnituksen hoidossa tärkeintä on pitkäjänteisyys, jotta löydetään hoito, josta koetaan olevan apua. Asiakkaan piinaavassa tilanteessa, kun päällimmäisenä on jo epätoivo, tilanne voi olla haastava.

Tinnitusta voidaan yrittää hoitaa lääkkeillä, mutta niillä ei ole näyttöön perustuvaa tehoa vaikka joillain asiakkailla mieliala-, nukahtamis- tai unilääkkeillä voi olla vaikutusta tinnituksesta aiheutuvan haitan helpottamiseksi. Lääkityksestä tulee neuvotella lääkärin kanssa ja se tulee toteuttaa aina lääkärin valvonnassa. Mikäli tinnituksen aiheuttajaksi löytyy jokin sairaus välikorvassa, voi kirurginen hoito tulla kyseeseen. Joissain harvoissa tapauksissa tinnituksen aiheuttajaksi voi osoittautua kasvain, joka häiritsee kuulohermon normaalia toimintaa. Hakeutuminen lääkäriin tapahtuu terveyskeskuksen kautta tai ottamalla yhteyttä yksityiseen lääkärikeskukseen.

Suurimmassa osassa tinnitustapauksissa sille ei löydy suoranaista fyysistä syytä, jota voitaisi hoitaa. Tinnitusta voidaan helpottaa fysioterapialla, akupunktiolla tai äänihoidolla. Yleisesti koko elämäntilanteen kartoitus, ääniympäristön rikastaminen ja melualtistuksen välttäminen ovat keinoja tinnituksen hoitoon. On yleistä, että stressi, väsymys ja epäsäännölliset elintavat vaikuttavat tinnitusta pahentavasti. Miellyttävän ääniympäristön luominen ja hiljaisuuden välttäminen auttavat monia.

Ns. tinnituksesta poisoppiminen on hoito, josta moni kokee saavansa apua tinnitukseen. Kyseisessä hoidossa ei pyritä poistamaan itse tinnitusta vaan pyritään siihen, että elimistö ei enää reagoi tinnitukseen. Toisin sanoen, tinnituksesta poisoppimisessa opetellaan kuuntelemaan normaaleja elämän ääniä ohi tinnituksen ja sammuttamaan kehon reaktio tinnitusta kohtaan. Tinnituksesta poisoppimiseen on olemassa teknisiä apuvälineitä kuten tinnitusnoiserit, kuulokojeet ja niiden yhdistelmät.

 

Kuinka sada edes hetken helpotus?

Avain tinnituksen hoitoon olet sinä itse. Varaa itsellesi aikaa selvittää mahdolliset tinnituksen syyt ja löytää juuri sinulle parhaiten sopiva ratkaisu. Avun saaminen tinnitukseen on prosessi, joka vie aikaa ja kysyy kärsivällisyyttä. Jos tinnitukseen olisi yksi pätevä hoito, olisi sitä sinulle varmasti jo tarjottu eikä sinun tarvitsisi enää etsiä apua. Ota yhteyttä lääkäriisi selvittääksesi onko tinnituksen takana joku sairaus sekä audionomiin, jonka avulla selvitätte tinnituksen laadun ja voimakkuuden sekä mahdollisen kuulonaleneman, joka yleensä pahentaa tinnituskokemusta. Pitkälläkin matkalla on otettava ensimmäinen askel.

 

Tinnituksella on monet kasvot

Aivan kuten kipukin, tinnitus ei ole sairaus vaan oire. Siksi on tärkeintä hoitaa ensimmäisenä tinnituksen syitä – mikäli sellainen vaan voidaan diagnosoida. Tämä tarkoittaa erikoislääkärin tekemää tutkimusta. Monen muun syyn ohella melu ja stressi ovat kaksi yleisintä syytä tinnitukseen. Ne selittävät jopa 50 % tinnitustapauksista.

Tinnitus on aisti-ilmiö. Se ei johda kuulon heikkenemiseen, kuulovaurioon tai kuurouteen. Ääni pään sisässä voi kuitenkin saada sairauden luonteen silloin kun siitä tulee jokapäiväisen elämän rasite.

Yllättävän usein tinnitukseen liittyy myös kuulonalenema. Se ei ole tinnituksen seurausta vaan asetelma on ikään kuin toisin päin. Vaikka kuulo heikkenisi esim. ikähuonokuuloisuuden tai melualtistuksen vuoksi, ei kuulon heikkeneminen aiheuta tinnituksen vaimenemista muun kuulemisen tavoin. Päin vastoin, kun muu ääniympäristö hiljenee, voimistuu suhteessa tinnituskokemus. Tinnituksesta tulee kuulon heikkenemisen seurauksena hallitseva ääni. Tästä syystä kuulontutkimus on tärkeä osa tinnituksen hoitoa. Lieväkin kuulon heikkeneminen voi aiheuttaa tinnituskokemuksen voimistumisen. Korkeatasoinen kuulokoje, jolla pystytään rikastamaan äänimaailma, voi olla monelle paras apu tinnitukseen.

 

Kuka auttaa kun sairautta ei löydy?

Tekijät tinnituksen taikana on selvitettävä erikoislääkärin vastaanotolla. Äänesaudiometria, epämiellyttävyyskynnysmittaukset ja tinnitusmittaus sekä lisäksi puheaudiometria, jos kyseessä on meluvamma, antavat lisätietoa tinnituksesta ja siihen mahdollisesti liittyvästä kuulonalenemasta.

Kuulosta riippuen asiakas voi saada nopeastikin avun kuulokojeesta, tinnitusnoiserista tai niiden yhdistelmästä. Se selviää lopulta vasta kokeilemalla. Useimmilla tinnituksesta kärsivillä asiakkailla laadukas kuulokoje on ratkaiseva apu.

Koska tinnitus on moninainen haitta eikä yleispätevää hoitoa ole, tarvitsee asiakas tahon, jolla on tahtoa ja halua paneutua hänen ongelmaansa. Tinnituksen hoito ja tinnituksesta poisoppiminen ovat kärsivällisyyttä vaativaa ja oikea apu löytyy ainoastaan kokeilemalla.

 

Voiko teknologia auttaa tinnituksen hoidossa?

Tinnitusmaskeriksi sanotaan laitetta, joka nimensä mukaisesti maskeeraa tinnituksen. Sen tarkoituksena on, että tinnitus peitetään niin, että käyttäjä ei enää kuule sitä. Tänä päivänä tinnitusmaskereita ei enää käytetä, sillä tarkoitus on oppia pois tinnituksen kuuntelusta. Maskerin käytössä ääni vain peitetään eikä sillä pitkällä tähtäimellä saada hyötyä. Tinnitus kuuluu jälleen kun maskerin kohina loppuu.

Poisoppimishoidossa käytetään erityisiä tinnitusnoisereita, jotka tuottavat korvaan miellyttävän kuuloista kohinaa. Noiserin käyttäjä opettelee kuuntelemaan kohinaa tinnituksen ohi tarkoituksena, että keho ei enää reagoi tinnitukseen. Mikäli tinnitus vain maskeerataan, jolloin sitä on mahdoton kuulla, ei keho voi opetella pois sen kuuntelusta.

Hansaton Wave ja Soul ovat digitaalisia kohinageneraattoreita eli noisereita, jotka ovat tarkoitetut äänimaailman rikastamiseen ja avuksi tinnituksesta poisoppimiseen. Lähes kaikista nykyisistä Hansaton ja Starkey kuulokojeista löytyy laajakaistaista kohinaa tuottava tinnitusohjelma, ja nämä tuotteet ovatkin korvaamassa perinteisen yhdistelmäkoje Hansaton Soul:n sekä Hansaton Wave:n. Noiserilla on tarkoitus tuottaa hiljaista, kuulon alarajalla havaittavaa, miellyttävää ja häiritsemätöntä kohinaa, jonka avulla tinnitus saadaan ikään kuin työnnettyä taka-alalle niin, että ajan kanssa tinnitusaistimus jää keholta huomiotta.

 


Hansaton tinnitusnoiserit, yhdistelmäkojeet ja kuulokojeet *

Hansaton tinnitusnoiserit ja yhdistelmäkojeet ovat pieniä, keveitä ja lähes huomaamattomia apulaisia prosessissa, jonka tarkoitus on oppia pois tinnituksen kuuntelusta. Hansaton Wave on noiseri, joka löytyy tyylikkäinä korvantauslaitteina tai Suomessa valmistettuina yksilöllisinä noisereina. 

Yksilöllinen Wave MiniCanal  on erittäin pieni, korvakäytävään piiloutuva laite, joka valmistetaan kokonaan asiakkaan korvan mallin mukaan. Yksilöllinen korvakäytävänoiseri on paras valinta erityisesti silloin, kun tinnitus häiritsee unen tuloa ja noiserin apua tarvitaan iltaisin nukahdettaessa. Canal-koje ei paina korvassa eikä aiheuta häiriötä muille nukkujille kuten päälle jätetty radio tai pöytämaskeri.

Hansaton Soul on kuulokojeen ja tinnitusmaskerin yhdistelmä, joka on paras valinta silloin kun tinnitukseen liittyy myös kuulonalenema. Useissa tapauksissa tinnitus muodostuu erityisen vaikeaksi ongelmaksi juuri siksi, että siihen liittyy samanaikainen kuulonalenema, jonka vuoksi koettu tinnitus korostuu. Kokeilun arvoinen ratkaisu on tällöin kuulokojeen ja tinnitusnoiserin yhdistelmä Hansaton Soul tai uusimman teknologian 9-, 7- tai 5-sarjan korvakäytäväkoje, jossa on erityinen tinnitusohjelma.

Usein päiväkäytössä kuulokojeen avulla aikaansaatu elävä ja rikas äänimaailma aikaansaa sen, että tinnitusaistimus jää taka-alalle. Pelkän kuulokojeen käytön kanssa ongelmaksi jäävät hiljaiset tilanteet, jossa luonnollisen äänimaailman puute aiheuttaa korostuneen tinnituskokemuksen. Yhdistelmäkojeessa voidaan tällöin valita noiseri-ohjelma, joka muuttaa kuulokojeen napin painalluksella tinnitusnoiseriksi. Hansaton Soul mahdollistaa myös erityisen yhteisohjelman muokkaamisen, jossa kuulokojeen ja noiserin ominaisuudet saadaan ohjelmoitua samaan kuunteluohjelmaan.

 

Audionomi auttaa sinua valitsemaan tarpeisiisi sopivan laitteen ja opastaa sinua tinnituksesta poisoppimisprosessin ajan. Audionomi ohjelmoi laitteisiin sopivat ohjelmat ja neuvoo miten saat parhaan hyödyn irti laitteistasi.

 

* Huom! Hansatonin erityiset tinnitusnoiserit ovat poistumassa valikoimasta, ja niitä on saatavilla enää hyvin rajoitettu erä. Perinteiset tinnitusnoiserit korvataan valikoimassa huipputeknologian kuulokojeilla, joissa lähes kaikissa on saatavilla tinnitusohjelma. Tutustu koko kojevalikoimaamme täällä.


 

 

 

 

Kuulohansa Oy
Soidintie 8
00700 HELSINKI
Puh. (09) 345 5300
Y-tunnus: 0974098-8

Myymälä, kuulontutkimukset, palvelut
Soidintie 8, katutaso, HELSINKI (Malmi)
Avoinna
Arkisin klo 8-16
 tai sopimuksen mukaan